Er zit meer in m’n hoofd dan ik er bij leven uit kan krijgen

Geplaatst in: Nieuws | 0

nieuws1Gerard Koudijs (46) ruilde bouw in voor kunstenaarsvak

JACQUELINE ROEST

T GOOI – Gerard Koudijs (46) woont op de grens Huizen/Naarden. In zijn voortuin prijkt een bijzonder verkeersbord met de tekst ‘Kabouters plat trappen is een misdrijf’. Ook een kabouter -geplet door een schoen met profielzool- staat er op afgebeeld. Koudijs is kunstenaar en muzikant.

Samen met beroepsfotograaf Hans Pieterse vormt hij het kleinkunstduo Boumann en Fischer Calamiteiten Dienst. Het platgetrapte kaboutertje is één van de uitingen van dit koppel, dat elkaar al sinds hun tienertijd kent.

‘Het is allemaal begonnen met een pak Das’, vertelt Gerard Koudijs. ‘Ik had net het kaboutertje gekleid toen ik gebeld werd met de vraag of ik wilde adverteren in de regionale Politiewijzer. Ik kreeg het idee voor het kabouter-verkeersbord, ging overstag en kreeg uiteindelijk in het boekje een mooie plek naast de inleiding van de korpschef.’

Spel

Maar, het ging verder. De kunstenaar liet er stickers van maken, plakten ze op de kliko’s en deelde ze uit aan geînteresseerden. ‘Het gaat helemaal nergens over en mensen verzinnen er hun eigen verhaal bij. Maar als kunstenaar moet je je onderscheiden en dit kaboutertje is een onderdeel van het spel’, vertelt Gerard, die jarenlang een bouwbedrijf heeft gehad. ‘Vijf jaar geleden maakte ik de grote overstap. Sindsdien groeit het. Ik bedenk hele gekke dingen. Ik heb altijd inspiratie en er zit meer in m’n hoofd dan ik er bij leven uit kan krijgen’, gaat Koudijs verder.

Frio

De ‘calamiteiten dienst’ is slechts één van de kunstuitingen van Gerard. Koudijs schildert namelijk bijzonder werk. Felle, vrolijke kleuren voeren de boventoon in zijn schilderijen, die hij signeert met het pseudoniem Frio (Spaans voor koud). Zijn onderwerpen zijn zowel alledaags als bevreemdend. Kick

‘De ‘truc’ zit in mijn kleurgebruik. Dat maakt dat mijn werk er uitknalt. Ik gebruik veel blauw, dat is écht mijn kleur. Verder vind ik het een kick om te ‘spetteren’. Sommige afbeeldingen hebben dat gewoon nodig. Door dat gespetter gaat een schilderij pas leven. Tegelijkertijd is het ook een risicofactor. Je moet wel precies weten wat een kwast doet, want je kunt het er ook danig mee verpesten.’

Kinderziekenhuis

Gerard werkt ook 3D. Zo heeft hij een omvangrijk werk gemaakt waar zonnebloemen en vlinders letterlijk uitspringen. Het zou prima passen in een kinderziekenhuis.

Nieuwsgierig naar het werk van Gerard Koudijs? Surf naar:
http://www.artefrio.com.

 

Lokaal niewus: dichtbij.nl